Novinarsko središče

Kontakt:

Branka Dečman

Vodja korporativnega komuniciranja
tel: (01) 471 8135

 

Novinarska vprašanja nam pošljite na pr@abanka.si.

Javne objave

Novice

 • Nadgradnja mobilne in spletne banke

  Novice

  Zaradi nadgradnje mobilne banke Abamobi in spletne banke Abanet morate za dostop najprej opraviti novo registracijo.

  Glavni namen sprememb sta povečanje varnosti poslovanja in uskladitev aplikacij z evropskimi tehničnimi standardi (PSD2). Več informacij o spremembah pri uporabi elektronskih poti do banke najdete na: www.abanka.si/spremembe.

   

 • Brezstično plačevanje brez vnosa PIN po novem do 25 EUR

  Novice

  Obveščamo vas, da bo banka 18. 10. 2019 povišala znesek limita za brezstična plačila s kartico, in sicer s 15 EUR na 25 EUR.

  Osebno številko (PIN) boste uporabniki po novem potrebovali za potrjevanje brezstičnih plačil nad zneskom 25 EUR in za brezstična plačila pod 25 EUR, kadar bo takšna zahteva POS-terminala. Znesek, ki je določen kot seštevek zneskov zaporednih brezstičnih plačil brez vnosa PIN, ostaja nespremenjen, to je 50 EUR. Pri brezstičnih transakcijah na bankomatih pa bo vnos PIN še naprej potreben za izvedbo katere koli storitve.

 • Spremembe v mobilni banki za podjetja in podjetnike – Abamobi com

  Novice

  Obveščamo vas, da v banki v prihodnjih dneh načrtujemo objavo nove različice mobilne banke za podjetja in podjetnike Abamobi com, kar bo vplivalo na uporabnike naprav iOS (iPhone in iPad).

  Za uporabo mobilne banke boste morali ponovno aktivirati mŽeton, ki ga uporabljate za vstop in uporabo mobilne banke. Za pridobitev novega aktivacijskega ključa vam ne bo treba obiskati poslovalnice, saj vam bomo podrobnejša pojasnila in vsebino sprememb ter navodila o postopku posodobitve poslali na številko mobilnega telefona in elektronski naslov, ki ste ju navedli ob pristopu k mobilni banki Abamobi com.

  Podrobnejša pojasnila in navodila za aktivacijo najdete na tej povezavi: https://www.abanka.si/posodobitev-abamobi-com. Abanka d.d.

 • Obvestilo o možnosti dostopa do računa z uporabo aplikacij tretjih oseb

  Novice

  Evropska in domača zakonodaja od 14. 9. 2019 omogočata dodatne možnosti poslovanja po osebnem računu, tako da lahko uporabnik z aplikacijo banke ali tretjega ponudnika plačilnih storitev posluje z računi pri različnih bankah.

  Evropska in domača zakonodaja od 14. 9. 2019 omogočata dodatne možnosti poslovanja po osebnem računu, tako da lahko uporabnik z aplikacijo banke ali tretjega ponudnika plačilnih storitev posluje z računi pri različnih bankah. Tretji ponudniki plačilnih storitev niso banke, ampak tretje osebe, ki za poslovanje z določenimi plačilnimi storitvami pridobijo ustrezno dovoljenje centralne banke. Lahko so domači ali čezmejni ponudniki plačilnih storitev iz držav EU.

  Abanka bo od 14. 9. 2019 omogočala dostop do podatkov o računu in podpirala možnost, da tudi iz mobilnih in spletnih aplikacij, ki jih ponujajo tretji ponudniki plačilnih storitev ali druge banke, lahko dostopate do podatkov o stanju in prometu na računu pri Abanki in oddate plačilni nalog v breme računa. To pomeni, da boste lahko od tega datuma z drugo aplikacijo, ki ni Abamobi ali Abanet, dostopali do svojega računa pri Abanki, spremljali stanje, promet in oddajali naloge. V eni aplikaciji vam je tako lahko zgotovljeno poslovanje po več računih pri različnih bankah.

  Če izberete tak način poslovanja, bo banka za vašo avtentikacijo (prepoznavo uporabnika) uporabljala vpis elektronskega naslova (uporabniško ime), osebnega gesla, ki ga boste določili v postopku registracije, in enkratno SMS-geslo, ki ga boste prejeli s SMS-sporočilom.

  Tak dostop do računa pri Abanki lahko uporabljate vsi, ki ste uporabniki mobilne banke Abamobi in/ali spletne banke Abanet in imate v banki potrjene kontaktne podatke (elektronski naslov in številka mobilnega telefona). Poleg obveznega potrjevanja vsakega po teh poteh predloženega naloga z enkratnim geslom, ki ga prejmete po SMS-sporočilu na mobilni telefon, je potrebno tudi potrjevanje soglasja, da za točno določen račun (IBAN-številka računa) dovolite dostop do podatkov o stanju in prometu na TRR. Tako soglasje je lahko enkratno ali ponavljajoče se. Ponavljajoče se lahko velja največ 90 dni, potem pa je potrebna ponovna potrditev uporabnika.

  Za tak način poslovanja po računu se odločite sami, banka pa bo tudi pri tem procesu enako izvajala avtentikacijo uporabnika in potrjevanja nalogov in soglasij kot v spletni ali mobilni banki. Poslovanje po računu po tem kanalu je omogočeno imetniku računa in pooblaščencem na računu.