Novinarsko središče

Kontakt:

Branka Dečman

Vodja korporativnega komuniciranja
tel: (01) 471 8135

 

Novinarska vprašanja nam pošljite na pr@abanka.si.

Javne objave

Novice

 • Navodila za odpravo težav pri prijavi v spletno banko Abanet

  Novice

  Če imate težave pri prijavi v spletno banko Abanet in je od zadnje nastavitve osebnega gesla preteklo več kot 90 dni, je za nadaljnjo nemoteno uporabo treba ponovno opraviti postopek registracije, v katerem si nastavite novo osebno geslo.

  Kako postopek registracije opravite, si lahko preberete na tej povezavi.

   

 • Poznamo osnove kibernetske higiene?

  Novice

  Začel se je evropski mesec kibernetske varnosti 2019, s ključnim sporočilom, da je kibernetska varnost navada, ki naj nas spremlja vse življenje.

  Z oktobrom se začenja evropski mesec kibernetske varnosti, ki ga s podporo članic EU organizirata Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) in Evropska komisija. Kampanja letos postavlja v ospredje potrebo po spremembi vedenja ter načine, kako lahko uporabniki prepoznajo tveganja, ki jih prinašajo nove tehnologije. Slovenija bo tudi letos v vseevropski iniciativi sodelovala s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Spletne uporabnike bodo ves mesec opozarjali na osnovne varnostne ukrepe z video kampanjo na družbenih omrežjih, televizijskim oglasom ter namensko spletno stranjo, ki v ospredje postavlja številke – dejanska finančna oškodovanja, ki so posledica okužbe z izsiljevalskimi virusi in spletnimi prevarami.  

  Osnove kibernetske higiene – gesla, posodobitve in varnostne kopije

  Prva tema meseca kibervarnosti zajema osnovno „kibernetsko higieno“. S to metaforo želijo organizatorji kampanje predstaviti dobre navade v zvezi s kibernetsko varnostjo, ki bi morale biti del naše vsakodnevne rutine. Ključno sporočilo je, da je kibernetska varnost navada, ki jo pridobimo v mladosti in nas spremlja vse življenje. ENISA je danes ob začetku kampanje objavila videoposnetek s preprostimi koraki za zagotavljanje kibernetske varnosti, ki jih lahko državljani vključimo v svoj vsakdan.

  Tudi v sklopu programa Varni na internetu izpostavljajo osnovne napotke: uporabljate upravljalnike gesel in aktivirajte preverjanje v dveh korakih, kjer dobite dodatno geslo za vaš uporabniški račun prek SMS sporočila ali namenske aplikacije. Skrbite, da so vse vaše naprave redno posodobljene, predvsem pa ne pozabite na varnostne kopije pomembnih dokumentov. Podatki odzivnega centra SI-CERT kažejo, da je v letu 2019 znašala povprečna izplačana odkupnina za povrnitev zašifriranih dokumentov kar 866 evrov. In ravno varnostne kopije so najzanesljivejša zaščita pred izsiljevalskimi virusi, pokvarjenim računalnikom ali izgubljenim telefonom.

  V Sloveniji rekordno število primerov spletnih  goljufij

  V lanskem letu je odzivni center SI-CERT obravnaval 2431 incidentov, pri čemer je število obravnavanih primerov družbenega inženiringa in goljufij preseglo število tehničnih napadov. Obravnavali so kar 1372 primerov goljufij, največ do sedaj. Zgolj tehnični ukrepi ne morejo zagotoviti varne rabe sodobnih tehnologij, še vedno je na strani uporabnikov, da prepoznajo znake spletnih goljufij.

  Vabe, ki jih nastavljajo spletni goljufi, so zelo preproste - nizke cene in velike obljube, pa naj bodo super zaslužki, ugodni krediti, milijonske nagrade, zastonj vinjete za en sam »Like« ali neverjetno poceni izdelki. V sklopu programa Varni na internetu je nastala namenska spletna stran »Ne verjemi velikim obljubam!«, ki uporabnike izobražuje o tipičnih znakih prevar.

  V drug sklop sodijo prevare, ki temeljijo na čustveni manipulaciji, žrtve pa so poleg visokega finančnega oškodovanja še pod hudim psihičnim pritiskom izsiljevalcev. Na namenski strani »Za profilno sliko je lahko kdorkoli!« je izpostavljena statistika, da se je v enem letu število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki povečalo za kar 400 %. Kot izpostavljajo na SI-CERT: »Kriminalci svoje žrtve največkrat iščejo na Facebooku in Instagramu, zato smo tudi video kampanjo umestili na družbena omrežja, saj želimo doseči populacijo, ki uporablja družbene platforme za navezovanje stikov, sodelovanje v nagradnih igrah, tudi nakupovanje. Z našimi videi želimo opozoriti na dejstvo, da se za lepo profilno sliko ali obljubami o milijonskih nagradah najverjetneje skrivajo prevaranti.«

  ---------------

  Evropski mesec kibernetske varnosti je vsakoletna kampanja ozaveščanja Evropske unije, namenjena spodbujanju kibernetske varnosti med državljani in državljankami ter predstavitvi najnovejših informacij o tej temi. Institucionalni partner kampanje v Sloveniji je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki koordinira program Varni na internetu.

  Kampanjo lahko spremljate na Twitterju (@CyberSecMonth, #CyberSecMonth) in na Facebooku (@CyberSecMonthEU), prav tako bo kampanja vsebinsko podprta na Twitter kanalu @Varninanetu in Facebook strani Varni na internetu.      

 • Darilo za nove uporabnike obročne kartice Visa

  Novice

  Nezadržno prihaja obdobje obdarovanj, ki je lahko finančno precej naporno. Pri tem vam je lahko v pomoč obročna kreditna kartica Visa, s katero si lahko večje stroške razdelite na daljše časovno obdobje oziroma plačilo razporedite na več obrokov. Z njo lahko nakupujete na vseh označenih prodajnih mestih z oznako Visa, tudi v tujini in na spletu.

  Če boste do 4. 12. 2019 naročili obročno kartico Visa, vas bomo obdarili z zložljivo nakupovalno vrečko.

   

   

 • Spremembe pri dostopu do mobilne in spletne banke

  Novice

  Evropska direktiva o plačilnih storitvah (PSD2) in Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) prinašata dodatne zahteve pri poslovanju preko sodobnih bančnih poti, zato bomo v Abanki v sredini septembra spremenili način prijave v mobilno in spletno banko.

  Postopek bo po novem bolj varen in tudi enostavnejši, saj za dostop do spletne banke ne boste več potrebovali kvalificiranega digitalnega potrdila (to bo za zdaj potrebno le še za oddajo naročil), za dostop do mobilne banke pa ne boste več potrebovali mobilnega žetona.

  Potrjevanje kontaktnih podatkov

  Da boste v sredini septembra lahko nemoteno uporabljali novo različico mobilne in spletne banke, boste morali že zdaj potrditi veljavnost svoje mobilne telefonske številke in elektronskega naslova.

  Postopek potrjevanja kontaktnih podatkov lahko preprosto izvedete v svoji spletni ali mobilni banki v zavihku Nastavitve – Podatki uporabnika, kjer preverite in po potrebi spremenite svojo mobilno telefonsko številko in elektronski naslov.

  V postopku potrjevanja mobilne telefonske številke vam bomo po SMS-sporočilu poslali potrditveno kodo, ki jo v svoji spletni ali mobilni banki vpišite v za to predvideno mesto in postopek potrditve mobilne telefonske številke je uspešno končan.

  V postopku potrjevanja elektronskega naslova vam bomo na elektronski naslov poslali sporočilo, ki ga odprete in kliknete na potrditveno povezavo (4-mestna številka). S tem je postopek potrjevanja vašega elektronskega naslova uspešno končan. Prosimo, preverite vse zavihke svojega elektronskega predala, saj je lahko naše elektronsko sporočilo pod zavihkom promocijskih vsebin ali vsiljene pošte.

  Registracijski postopek

  V novi različici mobilne in spletne banke, ki bo objavljena v sredini septembra, boste morali pred prvo uporabo opraviti registracijski postopek. V njem bo vaš potrjeni elektronski naslov predstavljal vaše uporabniško ime. V nadaljevanju postopka si boste nastavili osebno geslo, ki ga boste uporabljali za prijavo, registracijo pa boste zaključili z enkratnim geslom, ki ga boste kot SMS-sporočilo prejeli na svojo potrjeno mobilno telefonsko številko.

  Prijava v spletno in mobilno banko

  Po uspešni registraciji se boste v spletno banko po novem prijavljali z uporabniškim imenom, osebnim geslom in enkratnim SMS-geslom, ki ga boste vsakokrat prejeli na svoj mobilni telefon, prijava v mobilno banko pa bo še naprej potekala tako kot zdaj, in sicer z vpisom PIN ali prstnim odtisom oz. prepoznavo obraza, če vaša naprava to omogoča.

  V primeru nejasnosti nas lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko Abafon 080 1360 vsak delavnik od 8:00 do 17:00 in ob sobotah od 8:00 do 12:00.

 • Nadgradnja mobilne in spletne banke

  Novice

  Zaradi nadgradnje mobilne banke Abamobi in spletne banke Abanet morate za dostop najprej opraviti novo registracijo.

  Glavni namen sprememb sta povečanje varnosti poslovanja in uskladitev aplikacij z evropskimi tehničnimi standardi (PSD2). Več informacij o spremembah pri uporabi elektronskih poti do banke najdete na: www.abanka.si/spremembe.

   

 • Nagradna igra Visa 2019

  Novice

  Plačujte s kartico Visa in z vsakim plačilom nad 40 EUR s kartico Visa sodelujete v žrebanju za eno od številnih denarnih nagrad v skupni vrednosti 15.000 EUR.

  Nagradna igra poteka od 26. avgusta do 29. septembra 2019.

  V nagradni igri lahko sodelujete vsi polnoletni imetniki plačilnih kartic Visa, ki v času trajanja nagradne igre opravite vsaj en nakup nad 40 EUR na katerem koli fizičnem ali spletnem prodajnem mestu v Sloveniji ali tujini s plačilno kartico Visa (iz nagradne igre so izločene poslovne kartice Visa).

  Čaka vas 5 glavnih tedenskih nagrad v vrednosti 1000 EUR in 100 tedenskih nagrad v vrednosti 100 EUR.

  Več o nagradni igri: https://www.visaeurope.si/promocje/nagradni-igri.html

 • Zaključek nagradne igre Doživite New York z Abadenarnico

  Novice

  Nagradna igra Doživite New York z Abadenarnico je zaključena.

  Nagradna igra je potekala od 15. 2. do 28. 3. 2019. V njej ste lahko sodelovali tako, da ste izpolnili spletni obrazec in čim pogosteje plačujevali s svojo Abadenarnico.

  Žrebanje za glavno nagrado je potekalo 5. 4. 2019.

  Nagrajence nagradne igre Abadenarnica (.pdf) objavljamo po prejemu njihovih izjav o sprejemanju nagrade. Objavimo lahko le podatke tistih nagrajencev, ki nam za to dajo dovoljenje.

  * Preberite si pravila nagradne igre na spletni strani.
   

 • Novo: Dostop do vseh mobilnih aplikacij Abanke na enem mestu

  Novice

  Uporabniki mobilne banke Abamobi boste lahko po posodobitvi mobilne banke Abamobi do mobilnih aplikacij programa zvestobe Abaklub in mobilne denarnice Abadenarnica enostavneje dostopali kar z vstopne strani mobilne aplikacije Abamobi.

  Po posodobitvi Abamobi boste gumb za vstop v mobilno banko Abamobi našli na nespremenjenem mestu. Pod njim boste uporabniki operacijskega sistema Android našli še gumba za vstop v aplikaciji Abaklub in Abadenarnica, uporabniki operacijskega sistema iOS pa gumb za vstop v Abaklub.

  Če mobilnih aplikacij Abaklub ali Abadenarnica še nimate nameščenih na svoji mobilni napravi, boste ob kliku preusmerjeni na ustrezno trgovino z mobilnimi aplikacijami, kjer boste lahko brezplačno prenesli in namestili želeno aplikacijo.

  Če nimate nastavljenega samodejnega posodabljanja aplikacij, lahko različico ročno posodobite v ustrezni trgovini z mobilnimi aplikacijami. Pri tem žetona za uporabo mobilne banke Abamobi ne bo treba zamenjati.

 • V javnosti so se pojavila lažna elektronska sporočila, ki izgledajo kot, da so bila poslana iz naslova info@abanka.si. Vsem prejemnikom tega sporočila sporočamo, da Abanka ni pošiljala teh sporočil in svetujemo vam, da ne odpirate priponke.

  Če ste prejeli sporočilo in priponko odprli, vam svetujemo, da nas pokličete na našo brezplačno telefonsko številko 080 13 60 in poskrbite za zamenjavo gesel, računalnik pa preglejte s posodobljenim protivirusnim programom.

 • Skladno z Zakonom o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) in regulativnimi tehničnimi standardi za močno avtentikacijo strank ter skupnimi in varnimi odprtimi standardi komunikacije (Direktiva (EU) 2015/2366 Evropskega parlamenta in Sveta o plačilnih storitvah – PSD2) bo Abanka do septembra 2019 tretjim ponudnikom plačilnih storitev in drugim bankam zagotovila nove storitve: informacije o računih, možnost odreditve plačil in potrditve razpoložljivega stanju na računu.

  Tehnične specifikacije, testni portal za testiranje programske opreme in aplikacij vseh obveznih API-jev za nove plačilne storitve: pridobitve informacij o računih, odreditve plačil in potrditve razpoložljivega stanju na računu, so vam na voljo na povezavi https://openbanking-test.bankart.si/abanka.

  Za vsa dodatna pojasnila in navodila lahko pošljete vprašanje na customer.support@bankart.si.